–  Hoog sensitief persoon

Ook wel bekend als hooggevoeligheid.
Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Het is waarschijnlijk een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van Elaine N. Aron.

Hoogsensitiviteit is erg “populair” op het moment en daardoor krijgt het naar mijn mening een verkeerde betekenis. Want veel hooggevoelige mensen ervaren vooral de negatieve aspecten van hoog sensitief zijn en dat is erg jammer, maar ook logisch vanwege het feit dat ze zich vaak niet bewust zijn van het feit dat ze hooggevoelig zijn. En dus ook niet bewust van wat ze eraan kunnen doen en wat ze er eventueel mee kunnen doen.

Het heeft zeer zeker ook mooie kanten!
Veel mensen die bij mij komen zijn hsp-er en lopen al jaren met klachten rond. Zelf heb ik al een behoorlijke zoektocht achter de rug en weet ik de ins en outs als hsp-er.

Copy of Ja

  ik wilde ook zo graag zo aardig gevonden worden.

Copy of Ja

ik voelde ook precies wat die ander van me nodig had

Copy of Ja

ik was ook een perfecte kameleon en paste me overal aan iedereen aan

Copy of Ja

ik droeg ook de ellende van de hele wereld op mijn schouders

Copy of Ja

ik was ook altijd eeuwige bemiddelaar bij ruzies

Copy of Ja

ik had ook altijd allerlei vage klachten, vaak moe en had vaak rust nodig

Copy of Ja

ik trok ook altijd alles naar mij toe

Copy of Ja

ik was ook vaak teleurgesteld in mensen ( en dat lag aan mij hoor )

Copy of Ja

ik was ook een perfectioniste ( lees onzeker )

Ja! Ik weet uit ervaring dat het heel vervelend kan zijn, maar ik weet ook dat er oplossingen zijn.
Ik ga je leren en uitleggen wat hoogsensitief zijn is en hoe je ermee om kunt gaan.

Dingen die o.a. bod komen zijn:
Hoe zit jij in elkaar
Wat zijn je verwachtingen van anderen
Welke ” shit” jij kunt meenemen van anderen
Grenzen aangeven, nee leren zeggen
Bij jezelf blijven
Wie was je ook alweer ??

Dit is wat mensen vaak zeggen na een hsp-traject:

Jeetje ineens vielen alle puzzelstukjes op hun plek
Ik begrijp mezelf nu een heel stuk beter
Ik heb veel meer energie
Ik voel me veel gelukkiger

Vermoed je dat je hsp-er bent en wil je alvast een klein testje doen?
Ik hanteer zelf een andere test als die van Elaine N.Aron. Deze gebruik ik in mijn praktijk en heb ik opgesteld naar aanleiding van mijn eigen gevoel en ervaringen als hsp-er en alle hsp-ers die ik in mijn praktijk heb gehad.
Voor beide testen geldt> veel ” ja” is grotere kans dat je inderdaad een hsp-er bent.
Heb je daar vragen over of wil je daar verder mee aan de slag dan neem even contact met me op. Ik help je graag verder.

Is een heel traject voor jou teveel?
En wil het liever in kleine stapjes doen?

Dan kun je beginnen met de workshop JIJ en je gevoeligheid
Hierin wordt je de basis uitgelegd van hooggevoeligheid, maar ik pas het ook toe specifiek op jou!

Geen standaard boekjesinformatie, want hee ik snap het dat kun je zelf ook lezen.
Nee…ik geef je waardevolle informatie waarvan ik weet, door mijn jarenlange ervaring, dat het echt een ommekeer gan geven in je leven.
In een dag? Ja in een dag.
Wil jij ook verandering? Dan kijk hier voor nog meer informatie over deze workshop.JIJ en je gevoeligheid

Het ervaringsverhaal van Dave 35 jaar

De aanleiding om in therapie te gaan

Ik had sinds mijn jeugd vrijwel nooit geheel lekker in mijn vel gezeten. Gedurende mijn pubertijd werd ik steeds onzekerder en negatiever, intimiteit was voor mij een lastig iets. Vier jaar geleden kreeg ik een behoorlijke burnout. Ik kon nauwelijks denken, had nul structuur en concentratie. Ik was ontzettend boos en onrustig. Ik heb zo ruim 3 jaar doorgemodderd, tegen beter weten in. Ik was altijd moe, gestressed, negatief en had vaak een slechte weerstand.

Toen kreeg ik een relatie. We hadden een instant click, maar ze maakte me erg onrustig. Ik kon mijn werk amper doen en vond mijn werk ook echt verschrikkelijk. Dit was voor mijn gevoel de hoofdreden van mijn toestand. Ik keek toen erg op tegen mijn vriendin met haar goede en leuke baan. Omdat mijn toestand niet verbeterde heb ik de stap gezet om bij Suzanne in therapie te gaan.

De therapie

Mijn therapie bestond uit een paar hypnoses, oefeningen en gesprekken. Met name de eerste hypnose was een aparte ervaring, er kwamen diepe emoties los. Na de hypnose was ik erg ontspannen. We hebben veel oefeningen gedaan die me inzicht gaven in het gat tussen mijn werkelijke en gewenste leven, over hoe ik dacht en mezelf en belangrijke mensen in mijn leven zag. Dit gaf me de handvaten om me op de juiste dingen te focussen. De oefeningen en vele gesprekken gaven me nieuwe inzichten, dit was soms zeer confronterend. Ik had op een moment het gevoel dat ik volledig was afgebroken. Ik was niet meer gelukkig met mijn persoonlijkheid, iets waar ik eerder altijd trots op was. Mijn eigenschappen die ik eerder zag als mijn sterke kanten bleken juist de zwakke te zijn. Mijn perfectionisme, veeleisendheid en kritische houding kwamen voort uit onzekerheid en teleurstelling. Ik zat in een negatieve modus en zag alles nogal zwart-wit. Gedurende de therapie heb ik mijn werkelijke ik langzaam weten te ontdekken.

Effect therapie

Ik heb door de therapie ontdekt dat ik hoog sensitief ben, ik heb me hier verder in verdiept. Dit heeft voor mij een hoop zaken verhelderd. Ik was vaak snel overprikkeld, waardoor ik uitgeput raakte en niet meer goed kon relativeren en presteren. Ook snap ik beter waar bepaalde karaktereigenschappen en negatieve aspecten vandaan komen. Ik kan mijn gevoelens en prikkels nu beter plaatsen en sturen waardoor ik minder snel over mijn grenzen heen ga. Ik ben zelfverzekerder geworden, minder negatief, minder kritisch naar mezelf en mijn omgeving en heb minder verwachtingen van de mensen om me heen. Dit geeft een hoop rust. Dit alles heeft er toe geleid dat ik belangrijke en moeilijke beslissingen heb durven nemen. Ik heb hierdoor eindelijk de baan die ik wilde hebben en heb een punt gezet achter mijn relatie. Ik leef nu veel meer voor mezelf, relaties die meer energie kostten dan ze opleveren heb ik verbroken of op een lager pitje gezet. Oude relaties zijn juist verbeterd doordat ik minder verwachtingen heb en andermans ´gebreken´ beter kan plaatsen en accepteren. Ik focus me hoofdzakelijk op de mensen waarmee ik een echte band heb. Achteraf besef ik me pas dat mijn werk niet de hoofdoorzaak was van mijn problemen, het was mijn relatie en mijn hoog gevoeligheid. Mijn gevoel is altijd juist geweest, dit werd me pas duidelijk toen mijn vriendin na een tegenslag volledig omsloeg. Ze had een dikke muur om zich heen die ze alleen zelf kan afbreken. Dit was een pijnlijk moment, ik kon haar niet helpen en moest haar laten gaan.

Het belangrijkste is misschien wel het besef dat (mijn) intuitie een zeer sterk iets is en dat ik daar eerder naar had moeten luisteren.  Ik raak nog steeds wel eens uit balans en kan soms gevoelige zaken overdenken en moeilijk los laten, maar ik heb nu wel handvaten en positiviteit om daar uit te komen. Voor mij was 2017 het zwaarste, belangrijkste maar ook het mooiste jaar van mijn leven en ik ben zeer blij dat ik de stap heb gezet om in therapie te gaan, en dat alles door een relatie die niet mocht zijn maar wel noodzakelijk was. Suzanne bedankt voor je hulp en wijsheid.